2023. december 23., szombat

Karácsonyi zserbó tekercs.


Ajánld ismerőseidnek!


 
 Print Friendly and PDF
Hozzávalók
 40 dkg liszt,
10 dkg cukor, 
10 dkg zsír, 
1 tojás 
1 narancs reszelt héja 
1 cs. száraz élesztő, 
1 dl langyos tej

a töltelék: 
30 dkg darált dió,
 25 dkg barack lekvár, 
1 ek méz, 
1 tk rumaroma. 

Máz:
10 dkg vaj, 
4 ek cukor,
4 ek kakaópor, 
1 tk rumaroma, 
4 ek tejszín.
   

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, 
élesztőt. Elkeverjük. Adjuk hozzá a tojást, a felolvasztott zsírt és a narancshéjat. Adjuk hozzá a langyos tejet és gyúrjuk össze, hagyjuk pihenni 20-30 percig.
Amíg pihen a tésztánk keverjük össze a diót a lekvárral, a rum aromával és 1 ek mézzel.





A megpihent tésztát osszuk két részre, nyújtsuk ki és kenjük meg a diós krémmel. Óvatosan tekerjük fel jó szorosan.
A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra, amíg melegedik addig pihennek a tekercsek. fogpiszkálóval szurkáljuk meg a tekercseket egészen az aljáig. Kb 20-25 perc alatt készre sütjük.
A csokimáz hozzávalóit mérjük egy edénybe és alacsony hőfokon melegítsük fel amíg a cukor el nem olvad és be nem sűrűsödik. A kisült, kihűlt zserbó tekercseket bevonjuk a mázzal.

Forrás
Konyhamánia Edit Módra (Vass Lászlóné Edit) receptje
 



0