Oldalak

2024. június 7., péntek

Káposzta ágyon egy kis husi



 Print Friendly and PDF
 Káposzta ágyon egy kis husi

Sült oldalas káposzta ágyon, ahogy mi szeretjük. Nagyon finom, érdemes elkészíteni!

Hozzávalók:
1, 5 kg húsos oldalas
10 gerezd fokhagyma
3-4 ek zsír
Só és bors ízlés szerint
1,5 dl víz
Káposzta ágyhoz:

15 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
1, 5 tk fűszerkömény
1, 5 kg savanyú káposzta
Ízlés szerint frissen őrölt tarka bors

   
Elkészítés:
Az oldalast a megfelelő nagyságú méretekre felszeletelem és alaposan sózzuk.
3-4 ek zsírt magasfalú serpenyőben felolvasztok, a húsokat a forró zsírban 2-szer átforgatom, gyorsan kifehérítem, borsozom ízlés szerint, majd a megtisztított fokhagyma gerezdeket egyszer keresztbe vágom és a hús mellé beletesszük a forró zsírba. Átforgatjuk, picit pirítjuk a fokhagymával, hogy az illóolajok kioldódjanak, majd kevés vízzel felengedjük, rövid lében fedő alatt pároljuk.

Többször ellenőrizzük és ha szükséges kevés vízet adunk hozzá. Puhára, de ne készre pároljuk.

A Káposzta elkészítése. Egy serpenyőben a felszeletelt füstölt szalonnát zsírjára pirítom, kiveszem a megpirított szalonnát és a forró zsiradékra rádobom és megdinsztelem a vöröshagymát, hozzáadom a fűszerköményt, pirítjuk egy picit a köményt, hogy az illóolajok kioldódjanak, majd a savanyúkáposztát rádobom (ha szükséges mossuk át), borsozom és megpárolom.

A megpárolt savanyúkáposztát egy tepsi aljára térítem, ha szükséges még borsozzuk, rásorakoztatom az oldalas szeleteket, befedem egy alaposan benedvesített sütőpapírral és 190 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 40-45 percig sütjük, majd a papír eltávolítása után 15 perc alatt a húst pirosra, készre sütöm.