2018. december 6., csütörtök

Somlói kocka, már a látványa is csodás, de ha tudnád milyen ínycsiklandó!


Ajánld ismerőseidnek!






HOZZÁVALÓK
Sima piskóta:


5 tojás,
10 dkg kristály cukor,
10 dkg liszt,
pici szódabikarbóna
2 ek étolaj
sütőpapíros tepsiben sütni én/ 30 x 38 cm tepsiben készítettem/

A diós piskótalaphoz:
5 tojás,
10 dkg kristály cukor,
pici szódabikarbóna,
7 dkg liszt,
3 dkg darált dió
2 ek étolaj

A kakaós piskótalaphoz:
5 tojás,
10 dkg kristály cukor,
pici szódabikarbóna
9 dkg liszt,
1 dkg kakaó/ Nem cukrozott.
2 ek étolaj

A sziruphoz:
2 dl víz
10 dkg cukor
1 evőkanál rum
1/2 citrom reszelt héja
1/2 narancs reszelt héja

Krémnek:
Én 1 csg van gála pudingot készítettem
1/2 l tejjel
1 csg csoki gála puding
1/2 l tejjel elkészítve.

A csokoládéöntethez:
kb 7 dkg étcsoki ,
majdnem 1 dl víz,
pici rum aroma

A tetejére

1/2 l hulala jó keményre felverve, egy részét rákenni, a maradékot habzsákba tenni. Azt szórtam meg darált dióval és locsoltam kanállal rá a csokit.




ELKÉSZÍTÉS

A szirup hozzávalóit lábosba mérjük és összeforraljuk. Langyosra hűtjük. A három piskótalapot egyenként kisütjük a következő módon. A sütőt 180 fokra melegítjük, a formát sütőpapírral béleljük.
Az tojásokat szétválasztottam, és külön felvertem. a cukorral és a kakaós lap esetében a kakaóporral alaposan felverjük.+ a szódabikarbóna .és az étolaj.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet (a diós lap esetén a diót is), amiben előzőleg elkevertük a szódabikarbónát. A masszát a formába simítjuk és laponként kb. 15 perc alatt megsütjük./Ez sütő függő/

A kihült tepsibe helyezzük a kakaós lapot, meglocsoljuk a szirup harmadával,/én ecsettel kentem meg/ majd rákenjük a vaníliás krém felét. Megszórjuk mazsolával,/amit a szirupban melegítettem meg és leszűrtem./ Megszórtam darált dióval.
Rátesszük a diós lapot, ezt is meglocsoljuk sziruppal és rásimítjuk a krém másik felét, mazsola, dió. Erre jön a világos piskótalap, majd a maradék szirup. A csoki krém,  mazsola és a darált dió.
A legtetejét is megkenjük kicsi pudinggal, szórunk mazsolát, és darált diót.
A csokoládét, a vizet és a rumot kevergetve addig melegítjük, amíg egynemű, sima állagú nem lesz.

A torta tetejére rákenjük a tejszínt,  a halmokat, /habzsákkal/amiket megszórtam a dióval és kanállal csurgattam a csokit a tetejére. Megkóstoltuk, és szerintem még rum mehet bele

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is