2019. április 8., hétfő

Túrókrémes meggyes sütemény


Ajánld ismerőseidnek!






Hozzávalók kb 30×35 cm tepsihez):

35 dkg liszt
15 dkg cukor
4 db tojás
1,5 dl tej
1,5 dl étolaj
2 ek. kakaópor
1 cs. sütőpor
kb. 30 dkg magozott meggy

A krémhez:
25 dkg túró
150 ml tejföl
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
60 ml víz
8 g zselatin (Horváth Rozi)
1,5 dl tejszín (hulala)
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor

A csokimázhoz:
1 dl tejszín (hulala)
100 g étcsokoládé
A díszítéshez:
1 dl tejszín (hulala)
meggy szemek





Elkészítés:

A tojásokat a cukorral kézi robotgéppel fehéredésig keverjük, majd hozzá adjuk a tejet, az étolajat és végül a sütőporral elkevert lisztet.
A tészta massza felét, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
A másik felébe belekeverjük a kakaóport, majd a sárga tészta tetejére simítjuk. A meggy szemeket enyhén belisztezzük és a tészta tetejére szórjuk.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20-25 perc alatt megsütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni.

Amíg a tészta sül és hűl elkészítjük a krémet.

A túrót a tejföllel egy botmixer segítségével törjük össze, szinte krémesre. Adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és héját és keverjük össze.
A vizet forraljuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergessük, amíg langyosra hűl, majd öntsük a túrós krémhez és keverjük el alaposan. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, forgassuk a túrós krémbe.

A kihűlt lap aljáról húzzuk le a sütőpapírt, majd a lapot helyezzük vissza a forma aljába. Simítsuk rá a túrókrémet és tegyük a fagyasztóba 15-20 percre, hogy megdermedjen.

A tejszínt egy lábosba öntjük és felmelegítjük (de ne forraljuk fel!), majd lehúzzuk a tűzről és beleszórjuk az apróra vágott étcsokoládét. Folyamatosan kevergetjük, míg a csokoládé felolvad és fényes csokimázat kapunk.

A langyosra hűlt, sűrű csokoládés mázat a túrókrém tetejére kanalazzuk, és egy spatula segítségével óvatosan elsimítjuk.
Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy kellőképpen megszilárduljon.

Tálalás előtt ízlés szerint tejszínhabbal és meggyszemekkel díszítjük, és szeletelve kínáljuk

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is