2019. április 8., hétfő

Vajas puffancs


Ajánld ismerőseidnek!






Hozzávalók a tésztához:

1/2 kg liszt
1,5 dl tej
1 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 ek. cukor
1,5 kk. só
4 ek. olaj
1 ek. tejföl

a lekenéshez:
1 db tojássárgája
1 ek. tej
csipet só





Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk.
Az élesztőt a langyos tejben 1 mk. cukorral felfuttatjuk.
A megkelt élesztőt a liszthez adjuk,a többi hozzávalókkal együtt dagasztjuk,addig,míg a tészta szép szálas lesz.
A víz is langyos legyen!
A tésztát duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk.
Két cipót formázunk belőle.
Téglalap alakúra nyújtsuk 20×30 cm-re,3 mm vastagra.
A felénél elvágjuk,így 4-4 csíkunk lesz.
A csíkok felső részére egy teáskanál vajat teszünk és feltekerjük.
Mindegyiknél így járunk el.
Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk.
A tejet,tojás sárgát,sót összekeverjük és a puffancsokat lekenjük.
Szezámmaggal megszórjuk.
A vaj kifolyik a tésztából ,ettől lesz finom roppanós az alja.
Még fél órát pihentetjük.
175 fokra melegített sütőben megsütjük pirosra kb. 25 perc alatt.

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is