2024. március 9., szombat

Mákos pite

Ajánld ismerőseidnek!





  30×38 cm-es tepsihez
Tészta hozzávalók:
 30 dkg liszt, 
12 dkg zsír,
 2 evőkanál tejföl,
 csipet só,

Töltelék hozzávalói:
 20 dkg darált mák, 
15 dkg porcukor,
 5 dkg búzadara, 
3 dl tej, 
1 csomag vaníliás cukor,
 1 citrom reszelt héja, 
2 db tojás.
 A tészta kenéséhez baracklekvár.





Elkészítése: 
Először a tölteléket készítjük el. A tejben felfőzzük a búzadarát, belekeverjük a mákot és hagyjuk kihűlni. Közben a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd belekeverjük a grízes mákot és óvatosan a tojások keményre vert habját.
A lisztet elkeverjük a sóval, majd összegyúrjuk a zsírral és a tejföllel. Kétfelé vesszük a tésztát, felét kinyújtjuk alaposan kizsírozott tepsibe fektetjük, tetejét vékonyan megkenjük a barack lekvárral. Erre kenjük az elkészített tölteléket, ráfektetjük a második kinyújtott lapot. Tetejét villával meg szurkáljuk, hogy a gőzök távozni tudjanak. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Hűlés után kockákra vágjuk, tetejét porcukrozva tálaljuk.




Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is