Káposzta ágyon egy kis husi
Sült oldalas káposzta ágyon, ahogy mi szeretjük. Nagyon finom, érdemes elkészíteni!
Hozzávalók:
1, 5 kg húsos oldalas
10 gerezd fokhagyma
3-4 ek zsír
Só és bors ízlés szerint
1,5 dl víz
Káposzta ágyhoz:
15 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
1, 5 tk fűszerkömény
1, 5 kg savanyú káposzta
Ízlés szerint frissen őrölt tarka bors
Elkészítés:
Az oldalast a megfelelő nagyságú méretekre felszeletelem és alaposan sózzuk.
3-4 ek zsírt magasfalú serpenyőben felolvasztok, a húsokat a forró zsírban 2-szer átforgatom, gyorsan kifehérítem, borsozom ízlés szerint, majd a megtisztított fokhagyma gerezdeket egyszer keresztbe vágom és a hús mellé beletesszük a forró zsírba. Átforgatjuk, picit pirítjuk a fokhagymával, hogy az illóolajok kioldódjanak, majd kevés vízzel felengedjük, rövid lében fedő alatt pároljuk.
Többször ellenőrizzük és ha szükséges kevés vízet adunk hozzá. Puhára, de ne készre pároljuk.
A Káposzta elkészítése. Egy serpenyőben a felszeletelt füstölt szalonnát zsírjára pirítom, kiveszem a megpirított szalonnát és a forró zsiradékra rádobom és megdinsztelem a vöröshagymát, hozzáadom a fűszerköményt, pirítjuk egy picit a köményt, hogy az illóolajok kioldódjanak, majd a savanyúkáposztát rádobom (ha szükséges mossuk át), borsozom és megpárolom.
A megpárolt savanyúkáposztát egy tepsi aljára térítem, ha szükséges még borsozzuk, rásorakoztatom az oldalas szeleteket, befedem egy alaposan benedvesített sütőpapírral és 190 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 40-45 percig sütjük, majd a papír eltávolítása után 15 perc alatt a húst pirosra, készre sütöm.