2024. augusztus 15., csütörtök

Habos-mákos, nagyon gyorsan elkészíthető és szeletelés után is gyönyörű!


 

 Print Friendly and PDF
 Hozzávalók
A tésztához

30 dkg finomliszt,
10 dkg porcukor,
1 késhegynyi szódabikarbóna,
1 db tojás,
15 dkg margarin.

A máktöltelékhez
20 dkg mák (darált)
15 dkg cukor,
1 dl tej (forró),
1 citromból nyert citromhéj.

A tojáshabhoz
4 db tojásfehérje,
20 dkg porcukor.
   


Elkészítés
A tésztához
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, belenyújtjuk egy tepsibe, és előmelegített sütőben 10 percig közepes tűzön (180C) elősütjük. (Ha szükséges, 1-2 evőkanál tejföllel lehet gazdagítani a tésztát.)

A máktöltelékhez
1. Amíg a tészta sül, a forró tejet a darált mákos cukorhoz keverjük, belereszeljük a citrom héját.
2. Rásimítjuk a félig sült tésztára, és visszadugjuk a sütőbe, amíg a hab készül.

A tojáshabhoz
1. Felverjük a tojásfehérjét a porcukorral (én most tettem bele egy vaníliás cukrot is), és az egészet a mákra kenjük.
2. 5 percig erős tűzön (200C) sütjük, majd 15-20 percig alacsony hőfokon (160C) inkább szárítjuk.

sütési hőfok: 170°C – tepsi mérete: 30x20x6 cm

Mária Farkasné konyhájából