2019. szeptember 11., szerda

Mimóza szelet és fahéjas vaníliás szelet, két pompás és finom sütemény!


Ajánld ismerőseidnek!





Mimóza szelet
Hozzávalók a lapokhoz:
50 dkg liszt,
20 dkg vaj,
3 tojássárgája,
10 dkg porcukor,
Tejföl, szükség szerint,
1 sütőpor,
Csipet só.

Krémhez

3 tasak vaníliás pudingpor,
1 csapott ek finomliszt,
6 dl tej,
300 ml tejföl,
20 dkg vaj,
18 dkg porcukor,
1 citrom leve és reszelt héja.
Baracklekvár, porcukor a beszitáláshoz.

Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

4 részre osztjuk. Én 26×30 cm-es sütőpapírt vágtam, 2 darabot, (amíg az egyik sült a másikat nyújtottam). Enyhén megliszteztem és a tésztalapokat azon nyújtottam ki, így könnyebben tudtam rátenni a sütőlapra. Előmelegített sütőben 180 fokon szép világosra megsütjük.(8-10 perc)

Krémhez: A pudingport és a lisztet keverjük simára 1,5 dl tejjel. A maradékot forraljuk fel, öntsük hozzá a pudingos tejet, és főzzük sűrű krémmé.

Még forrón keverjük a tejfölt a pudinghoz. Párszor átkeverve hűtsük ki.

A vajat habosítsuk ki a cukorral, majd végül keverjük simára a pudingos résszel, tegyük bele a citrom héját és levét.

Összeállítás: Az alsó lapra rárakjuk a krém felét, szépen elsimítjuk, rátesszük a második lapot, megkenjük baracklekvárral, rátesszük a harmadik lapot, rárakjuk a krém másik felét és befedjük a negyedik lappal. Hideg helyre tesszük, másnap porcukorral beszitáljuk, és tetszés szerint szeleteljük.



Fahéjas vaníliás szelet
hozzávalók / 8 adag


Tésztához

5 dkg vaj,
2 ek méz,
18 dkg porcukor,
2 db tojás,
2 ek cukrozatlan kakaópor,
45 dkg finomliszt,
1 teáskanál szódabikarbóna,
1 csipet só,
1 teáskanál fahéj (elhagyható).
Krémhez

3 tasak vaníliás pudingpor,
1 csapott ek finomliszt,
6 dl tej,
300 ml tejföl,
20 dkg vaj,
18 dkg porcukor.


Elkészítése
Tésztához

Gőz felett melegítsük össze a vajat a mézzel, a cukorral, tojással és a kakaóval.

A lisztet szitáljuk össze a szódabikarbónával és a sóval (adhatunk hozzá őrölt fahéjat is), majd a lehűlt mézes masszával gyúrjuk össze.

A tésztát osszuk háromfelé, és formáljunk gombócokat belőle. Tegyük hűtőbe kb. 30 percre.

A gombócokat lisztezett felületen nyújtsuk kb 30 x 20 cm-es lapokká, és vajazott, lisztezett tepsi hátán előmelegített, 180 °C-os sütőben süssük kb 10 percig.

A kihűlt lapokat töltsük meg a krémmel, és hagyjuk egy éjszakán át puhulni. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Krémhez

A pudingport és a lisztet keverjük simára 1,5 dl tejjel. A maradékot forraljuk fel, öntsük hozzá a pudingos tejet, és főzzük sűrű krémmé.

Még forrón keverjük a tejfölt a pudinghoz. Párszor átkeverve hűtsük ki.

A vajat habosítsuk ki a cukorral, majd végül keverjük simára a pudingos résszel, és osszuk kétfelé.

Tímea Kovács receptje! (a receptek nem teljesen sajátok, az interneten találtam, részben módosítottam csak rajta.)


Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is

v