Ajánld ismerőseidnek!
Tészta hozzávalói:
20 dkg vaj margarin (puha)
30 dkg porcukor
1 db egész tojás
1,5 dl tej
8 dkg liszt + 70 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
Töltelék:
20 dkg margarin
3 egész tojás
8 dkg cukor
10 dkg darált dió
1-2 evőkanál kakaó
1 csomag vaníliás cukor
1 rumaroma vagy rum ízlés szerint
3-4 evőkanál szilvalekvár
8 szem aszalt szilva
tészta kivájt közepe
Színezni:
piros és kék gél ételfesték
kicsi langyos víz
kristálycukor
1. Puha margarint a porcukorral kikeverjük,hozzáadjuk a tojást,tejet és a sütőporral elkevert lisztet. Egy órát szoba-hőmérsékleten letakarva pihentetjük.
2. Pihentetés után a 70 dkg lisztet hozzáadjuk,és jól összegyúrjuk.
3. Kis golyókat készítünk a tésztából,a végeit elvéknyitjuk sütőpapíros tepsibe tesszük.
Minden golyót kicsit ellapítjuk. 180 fokon 15-20 perc alatt világosra sütjük. Még melegen késsel vagy kávéskanállal kivájjuk a közepüket. Vigyázni kell könnyen törik.
4. Tölteléket elkészítjük. Fémedényben 20 dkg margarint 3 egész tojást és 8 dkg cukrot vízgőz felett (állandóan keverni kell) krémmé főzzük. Hozzáadjuk a darált diót,kakaót,vaníliás cukrot, szilvalekvárt (nem egyszerre ,közben kóstoljuk mennyire érzik a krémben) ,rumaromát vagy rumot ,kicsire összevágott aszalt szilvát,és a kivájt tészták közepét (nem kell az összes kivájt tésztát bele tenni,én kb a felét tettem bele).Ne legyen kemény a töltelék. Összekeverjük és megtöltjük a szilvákat. Kettőt összeillesztünk.
5. A szilva színezéséhez piros és kék gél festéket kevés langyos vízben összekeverjük.. Ecsettel befestjük a tésztát és beleforgatjuk kristálycukorba.
6. Díszítésnek tehetünk bukszuslevelet , citrom vagy menta levelet.vagy ha van még friss szilvánk a szárát szúrhatjuk bele.
Megjegyzés: Ez a tészta az Őszibarack sütinek a tésztája. Akár süthetünk mindkettőt egyszerre ,annyi különbséggel,hogy a töltelék összetétele és mennyisége változik.
Kiss Imréné Magdika receptje