100 dkg finomliszt
8 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
10 dkg olvasztott margarin
6-7 dl tej
4 dkg friss élesztő
4 db tojás sárgája
csipet só
A kalács lekenéséhez:
1 db felvert tojás
A töltelékhez:
20 dkg darált mák
7-8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 -2 ek étolaj
A diós töltelékhez:
20 dkg darált dió
8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 -2 ek étolaj
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl cukros tejben felfuttatjuk.
A margarint felolvasztjuk.
A lisztet átszitáljuk egy kelesztő tálba.
A liszt közepébe mélyedést vájunk,bele öntjük a megkelt élesztőt,majd a többi hozzávalókat hozzáadva,jól kidolgozzuk,dagasztjuk.
A langyos tejet apránként adagoljuk hozzá,mivel a liszt sikértartalmától függ,hogy kell-e mind.
Letakarva vagyis a kelesztő tál fedelét rátesszük és meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk,4 darabba vágjuk.
Téglalap alakúra nyújtjuk egyenként ,majd étolajjal lekenjük.
A töltelékek hozzávalóit összekeverjük.
Két rudat dióval,2 rudat mákkal szórtam meg.
Feltekertem,mint a bejglit.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Letakarjuk és addig kelesztjük újra,míg a formát kitölti.
A felvert tojással a kalácsot lekenjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. (kb 40 perc)
Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is