2020. március 11., szerda

HATLAPOS SÜTEMÉNY KAKAÓS KRÉMMEL



Ajánld ismerőseidnek!





  HOZZÁVALÓK
A tésztához:
1 dl tej
1 csomag szalalkáli (15 gr)
30 dkg rétesliszt
30 dkg búzaliszt
8 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 db tojás
1 ek olvasztott méz (a méz el is maradhat, de finomabb, lesz mézzel)
A krémhez:
30 dkg kristály cukor
2 dl víz
1 l tej
3 db tojás
5 ek rétesliszt
5 dkg kakaópor
25 dkg vaj
1 csomag vaníliás




ELKÉSZÍTÉS
A tésztához meleg tejben felfuttatjuk a szalalkálit, hozzáadjuk a kétféle lisztet, a zsírt, a porcukrot, a tojásokat, a mézet, és összegyúrjuk annyi tejet hozzáadva, hogy könnyen lehessen nyújtani.
Fél óra pihentetés után 6 cipóra osztjuk, majd lehetőleg azonos méretű, vékony lappá nyújtjuk. Zsírral megkent tepsi hátán világosra sütjük (180 Celsius-fokon kb 5-6 perc alatt megsül, de érdemes figyelni a tésztát sütés közben, mert forró sütőben hamarabb megsül. Ha a tészta sütés közben felhólyagosodna, nem kell megijedni, és attól sem, hogy a tészta kemény - vigyázni is kell a mozgatásával, mert könnyen törik. Ha töltelék kerül bele, megpuhul a tészta.
A töltelékhez megpirítjuk a kristálycukrot, és 2 dl vízzel felengedjük. Olvadásig kevergetjük a karamellt. Utána 1 liter tejben elkeverjük a tojást, a réteslisztet és a kakaót, ezt a pirított cukorhoz adjuk, és sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a vajat és a vaníliás cukrot. A langyos krémmel megtöltjük a lapokat. Egy darab folpackot teszünk tetejére és egy húsvágó deszkával lenyomatjuk és hűtőbe tesszük.. Szeletelés előtt a tetejét megszórjuk porcukorral.




Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is