2024. augusztus 29., csütörtök

Citromos szelet


 

 Print Friendly and PDF
 TÉSZTA: 1 egész tojás + 1 sárgája, 150 g cukor, 100 g zsír vagy 150 g margarin, 300 g liszt, fél cs sütőpor, 1 citrom reszelt héja, kevés tej.
A zsírt vagy margarint a liszttel eldörzsöljük, majd (a tej kivételével) hozzáadjuk a többi anyagot és összegyúrjuk. Ezután kis adagokban adjunk hozzá annyi tejet, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Zsírozott, lisztezett tepsi hátulján 2 lapot sütünk.
KRÉM: 6 dl tej, 1 ek cukor, 2 púpozott ek liszt, 2 púpozott ek étkezési keményítő, 150 g vaj vagy margarin, 150 g porcukor, fél citrom leve és reszelt héja.
A tejből, lisztből, 1 ek cukorból és étkezési keményítőből főzzünk sűrű krémet. A vajat (margarint), citromhéjat és a porcukrot keverjük habosra, majd kis adagonként adjuk hozzá a kihűlt tejes krémet. Jól keverjük el és ezután ízlés szerint adagoljuk hozzá a citromlevet.


   

Töltsük meg a lapokat, tetejét szórjuk meg porcukkorral és hűvösebb helyen hagyjuk másnapig állni.
Tippek: A lapokat csak világos színűre süssük, ne pirosra, így sokkal omlósabb lesz.
A krémhez, étkezési keményítő helyett használhatunk csak lisztet is. Ebben az esetben 6 ek liszt szükséges.
A tetejére (porcukor helyett) felhasználhatjuk a kimaradt tojásfehérjét is. Adjunk hozzá 150-200 g porcukrot, keverjük össze majd tegyünk bele 1 ek citromlevet. Ezután mixerrel keverjük keményre ( nem habot kapunk, hanem sűrű krémállagot ),majd kenjük a sütemény tetejére. Ez meg fog száradni rajta.

Forrás:  Szekulity Hajnalka