2025. február 18., kedd

Elkészült a „karácsonyi zserbóm” de nem karácsonyra!



 Print Friendly and PDF
 A megszokott zserbó helyett egy különleges receptet próbáltam ki! Ez egy igazi karácsonyi süti, de nálunk akkora kedvenc, hogy gyakran el kell készítenem.

Karácsonyi zserbótekercs receptje

Hozzávalók:
40 dkg liszt,
10 dkg cukor,
10 dkg zsír,
1 db tojás,
1 narancs reszelt héja,
1 csomag száraz élesztő,
1 dl langyos tej.

A töltelék:

30 dkg dió,
25 dkg barack lekvár,
1 tk rum aroma,
1 ek méz.

A csokoládémázhoz:

10 dkg vaj,
4 ek cukor,
4 ek kakaópor,
1 tk rumaroma,
4 ek víz.


   

Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, élesztőt. Elkeverjük. Adjuk hozzá a tojást és a felolvasztott zsírt és a narancs reszelt héját. Adjuk hozzá a langyos tejet is, gyúrjuk össze és hagyjuk pihenni 20 – 30 percig.

Amíg pihen a tésztánk keverjük össze a diót a lekvárral és rumaromával és 1 evőkanál mézzel.

A megpihent tésztát osszuk két részre, nyújtsuk ki és kenjük meg a diós krémmel. Majd óvatosan tekerjük fel.

A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra előmelegedni. Amíg a sütő melegedik, addig hagyjuk pihenni a tekercseket. Fogpiszkálóval szurkáljuk meg a tekercset, egészen az aljáig. Kb 20 – 25 perc alatt készre sütjük. A csokoládémáz hozzávalóit mérjük egy edénybe és alacsony hőfokon melegítsük fel, amíg a cukor el nem olvad és besűrűsödik. A kisült és kihűlt zserbótekercseket bevonjuk a csokoládémázzal.