Ajánld ismerőseidnek!
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
20 dkg margarin vagy vaj
10 dkg vaníliás porcukor (én kávédarálón itthon ledarálom a cukrot és vaníliás cukrot, ehhez 1 cs vaníliás cukrot használok)
1 tojás sárgája
1 teáskanál sütőpor
fél narancs és fél citrom reszelt héja
csipet só
Továbbá:
sárgabarack lekvár
vaníliás porcukor
Elkészítés :
A lisztbe belekeverjük porcukrot és vaníliás cukrot, sütőport és sót. Hozzáadjuk a vajat/margarint és alaposan elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a narancs és citrom héját, elkeverjük, majd a tojás sárgájával összeállítjuk a tésztát.
Kitartóan kell gyúrni, össze fog állni! Folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
Ha letelt az egy óra, kivesszük, kicsomagoljuk.
Enyhén lisztezett deszkára tesszük és kb 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk és újra nyújtjuk. Vigyázat, ha felmelegszik a tészta, akkor ragadni fog!
A kiszaggatott tésztákat sütőpapírral fedett tepsire tesszük, majd 180 fokon, alsó-felső sütéssel 10-12 perc alatt világosra sütjük.
Ha kihűltek a megsült tészták, akkor egy telit és egy lyukasat lekvárral megtöltünk.
Dobozba téve másnapra megpuhul és finom omlós lesz. Tálaláskor vaníliás porcukorral megszórjuk. –