Leves után fánk volt ,jól sikerült.
Szalagos fánk
70 dkg finomliszt
5 púpozott evőkanál porcukor
1 egész tojás
3 tojássárgája
7 dkg olvasztott vaj
1/2 dl rum
4-4,5 dl tej
3,5 dkg friss élesztő
1 rúd vanília kikapart belseje
1 narancs héja reszelve
a tálaláshoz:
lekvár
Az élesztőt felfuttatjuk a kevés cukorral elkevert 4 dl langyos tejben. A tálba tesszük a többi hozzávalót is, és lágy tésztát dagasztunk belőle. Dagasztás közben figyeljük a tésztát, ha kell, még adhatunk hozzá kevés tejet. Letakarva duplájára kelesztjük, nagyjából 40 perc alatt.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 6,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat belőle. A maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk, körülbelül 30 db fánk lesz belőle.
Letakarva pihentetjük fél órán keresztül őket.
Nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk, legalább kétujjnyi magasan legyen benne. Kis lángon sütjük a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég kívül, belül pedig nyers marad.
Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal, és a lyukkal lefelé tesszük az olajba őket. Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percig, majd a másik oldalukra fordítva, fedő nélkül is ennyi ideig.
A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajt leitassuk róluk.
Porcukorral meghintve, frissen tálaljuk, lekvárt adunk mellé.
Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is