2020. március 11., szerda

FAHÉJAS HERNYÓ KIFLI



Ajánld ismerőseidnek!





  Recept:
60 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
3 dl langyos tej
4 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 egész tojás
2 tojás sárgája
1 csipet só
1 citrom reszelt héja vagy szárított citromhéj
8 dkg olvasztott vaj

Kenéshez:
Kb. 10-12 dkg olvasztott vaj

Szóráshoz, forgatáshoz:
kb 8 ek kristálycukor
2 csapott ek fahéj




Az élesztőt langyos tejben felfuttatom 1 ek cukorral. A megszitált lisztben elkeverem a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, majd a tojásokkal és a felfuttatott élesztővel dagasztani kezdem.
Az olvasztott vajat kis adagokban adom hozzá dagasztás közben.
A végeredmény egy igen lágy, hólyagos tészta, amit duplájára kelesztek.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítom, majd 12 részre osztom. Gombócokat formázok, letakarom és kelesztem még kb 15 percig, majd egyenként kb 30x12 cm-es téglalappá nyújtom.
A hosszabbik oldalával párhuzamosan,
1 cm-enként bemetszéseket ejtek, a tésztacsík kb 1/3 részéig.
A tészta nagyobbik részét, amit nem vagdostam be, lekenem vékonyan olvasztott vajjal, megszórom
1 púpos tk fahéjas cukorral. Erről a végéről kezdve feltekerem, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, a hajtással lefelé.
Amíg a sütőt 180 fokra előmelegítem, hagyom kelni a kifliket.
Hőlégkeveréssel kb 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Sütés után, amíg forró a kifli, lekenem olvasztott vajjal, majd megforgatom fahéjas kristálycukorban.




Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is