2020. március 8., vasárnap

Lekváros bukta



Ajánld ismerőseidnek!





  Hozzávalók:

60 dkg liszt
2 tojássárgája
4 dl tej
4 dkg élesztő
6 dkg vaj
6 dkg cukor
egy csipet só

A bukták lekenéséhez:

olvasztott vaj




Elkészítése:

Az élesztőt 2 langyos tejbe morzsoljuk,2 kk. cukrot teszünk bele és meleg helyen megkelesztjük.
Az átszitált lisztet tálba tesszük,majd a vajat,a porcukrot ,a 2 tojássárgáját és a megkelt kovászt is.
Annyi langyos tejjel dolgozzuk ki,hogy a tészta se túl kemény,se túl lágy ne legyen.
Ha elválik az edény falától,akkor jó a tészta állaga.
Konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát kisujjnyi vastagra kinyújtjuk.
8×8 cm-es négyzetekre vágjuk , tészta közepébe teszünk lekvárt .

Tölthetjük más ízekkel is.
Feltekerjük,a két végét ujjunkkal benyomkodjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe, egymás mellé tesszük,olvasztott vajjal lekenjük és 180 fokra melegített sütőben szép pirosra sütjük.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
Ebből a tésztából készíthetünk fonott kalácsot,brióst,mákos vagy diós tekercset is




Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is