2023. szeptember 22., péntek

Mákos guba torta minimális cukor hozzáadásával


Ajánld ismerőseidnek!


 
 Print Friendly and PDF
 HOZZÁVALÓK
(24 cm-es tortaformához):
8 db kifli (szikkadt)
1 l tej
3 db tojás sárga
2 ek bio kókuszvirág cukor (@kozertplusz ) és 1 ek porcukor helyettesítő
vaníliás cukor
10 dkg vaj
15 dkg darált mák
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj
3-4 ek házi sárgabaracklekvár eritrittel

A vaníliás krémhez:
1,5-1,5 ek porcukor helyettesítő
2,5 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg vaj
2 db tojás sárgája

A tetejére:
2,5 dl habtejszín habbá felverve kis édesítővel (@kozertplusz )


   
ELKÉSZÍTÉS:
1. A kiflit vékonyan felkarikázzuk, rászórjuk a darált mákot, az őrölt fahéjat, hozzáadjuk a mazsolát és a reszelt citromhéjat, majd összekeverjük.
2. A tejhez hozzáadjuk a vajat, majd összemelegítjük. A tojások sárgáját simára keverjük az édesítővel, kókuszvirág cukorral (ez különlegesen finom ízt ad neki) és a vaníliás cukorral majd állandó keverés mellett a tejhez csorgatjuk. Nálam 20 perc után sem sűrűsödött be, így simán a kiflire borítottam.
3. Óvatosan összeforgatjuk, és pár percig állni hagyjuk, hogy a kifli felszívja a folyadékot.
4. A sütőpapíros torta formába beleöntjük a mákos kiflit. Ezután rákanalazzuk a lekvárt, majd egyenletesen elkenjük a kifli tetején. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd 150 fokos sütőben 20 percig sütjük.

Kihűtjük.
5. A vajat simára keverjük a fele mennyiségű édesítővel, a másik felét a tojássárgájával, a vaníliás cukorral, és a pudingporral. Ezután hozzákeverjük a tejet, majd állandó kevergetés mellett, pár perc alatt, sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.
6. Amikor a puding teljesen kihűlt, apránként hozzákeverjük a cukros-vajhoz, hogy egy könnyű, sima krémet kapjunk. A teljesen kihűlt torta tetejére egyenletesen rákenjük a krémet, majd a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
7. habtejszínt kemény habbá verjük, majd ízlés ezzel szerint kidíszítjük a tortát.

Forrás:  Bánfi-Baticz Nóri 

Nóri receptjeit itt tudod követni