2025. február 24., hétfő

Pozsonyi kifli





 Print Friendly and PDF
 

1 kg liszt 
18 dkg ráma, 
18 dkg zsír, 
1 dkg só, 
15 dkg porcukor, 
4 db tojássárgája, 
3 dkg élesztö,
 210 ml tej

A lisztbe elmorzsoljuk a zsírt és a rámát, hozzáadjuk a sót, a hidegtejbe tesszük az élesztőt és a tojássárgáját, keverjük el jól hogy ne maradjon csomós az élesztöt nem kell keleszteni!, hozzáadjuk a liszthez és dolgozzuk össze, ha összeált még a gyúrótáblán kicsit dolgozzuk simára, majd kb 2 órát hütöbe pihentessük,


   

Majd elvágjuk 2 részre és egyiket kinyújtjuk kb 3 milire, nagyobb szaggatóval nyomjuk ki kb 5 dkg os legyenek, mindeggyiket nyújtjuk vékony ovális formára és töltjük dióval vagy mákkal, (tölteléket nem írtam mindenki azzal tölti amit szeret, de vigyázni kell mert ha sok a töltelék hamar kireped, nálam is pár darab amibe több volt a töltelék kicsi kirepedt) ha megöltöttük ráhajtjuk egyik felét úgy hogy a széleket összetudjuk nyomkodni a tölteléket letudjuk zárni, majd két tenyérrel kicsit sodorjuk meg hogy a végek is jól zárjanak, papírral bélelt tepsi rakjuk, lekenjük tojassárgájával mindenhol és kb 30 percet hidegen száritjuk a a sárgáját, ha nem ragad átkenjük tojásfehérjével ~s ismét 30 percet hidegen szárítjuk a fehérjét, keleszteni nem kell sütés elött sem, sütés 180 fok kb 25 perc


Forrás:  Károly Körmendi