2019. május 19., vasárnap

Képviselőfánk


Ajánld ismerőseidnek!






200 g finomliszt
100 g zsír
5 db tojás
2 dl víz (forró)
1 csipet só
1 vaníliás cukor

A vaníliakrémhez
5 db tojás
6 dl tej
100 g finomliszt
150 g cukor
2 csomag vaníliás cukor (vagy fél vaníliarúd)

A krém tetejére:
3 dl habtejszín





Elkészítése:
Egy 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk és hozzáadjuk a zsírt meg a csipet sót és a vaníliás cukrot. Ha a zsír elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll. (2-3 perc)
A tűzről levéve, hagyjuk hűlni,majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. Egy zsírozott sütőlapra (vagy sütőpapírra) 6 cm távolságban dió nagyságú halmokat rakunk (vagy nyomózsák segítségével) A tetejét vízzel lespricceljük.
A sütőbe egy kis lábosba tehetünk vizet is,hogy gőzben süljön a fánk.
Igen fontos a tészta sütése. Egyenletes, jó meleg (220 fok) sütőbe tesszük. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni 20 percig, mert a tészta összeesik. Utána visszavesszük a hőt 150 fokra még kg 10 -15 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük.
Krém készítés:
Először vízgőz felett felverjük a tojásfehérjéket a cukor 2/3 részével.
A lisztet kevés tejjel,tojássárgájával simára keverjük.
A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk egy nagy lábasban és kikevert tojássárgás masszát bele csurgatjuk,sűrűre felfőzzük.
Ezután apránként szép lazán hozzá keverjük a tojásfehérje habot.
A tejszínt keményre verjük.
Először a vaníliás krémmel töltjük a fánkokat,majd rá a tejszín és a fánk kalapja.
Porcukorral enyhén meghintjük

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is