2024. szeptember 30., hétfő

Jókai bableves, füstölt csülökkel


 

 Print Friendly and PDF
 Jókai bableves, füstölt csülökkel 

Vágysz valami laktató finomságra? Akkor érdemes kipróbálnod ezt a fenséges levest, de készülj fel rá, hogy egy tányér után nem lehet abbahagyni!

 
Hozzávalók
Leveshez:

15 dkg kolbász,
25 dkg füstölt sertés csülök,
15 dkg száraz bab,
15 dkg sárgarépa,
5 dkg petrezselyem gyökér,
5 dkg zeller gumó,
8 dkg vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
0,5 dkg fűszerpaprika,
5 dkg finomliszt,
0,5 dl olaj,
2 dl tejföl,
1 csokor petrezselyemzöld,
2 dkg só
Csipetke: 1 tojás, 5 dkg liszt, só



Elkészítés:
A főzést megelőző napon a babot beáztatjuk, a finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, fűszerpaprikával megszórjuk, és vízzel felengedjük. A csülköt ebben a lében 1 órán keresztül főzzük, majd hozzáadjuk a beáztatott babot, a zúzott fokhagymát és kb. fél óráig főzzük. Ezután beletesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyem zöldet és zellert. A csülök sós ízétől függően utána sózzuk. A megmaradt olajból és lisztből rántást készítünk. A finomra vágott petrezselyemzöldjét beleszórjuk, átfuttatjuk benne és a fűszerpaprikával megszórjuk. Hideg vízzel felengedjük és a tejföllel simára keverjük. A bab puhulása után a csülköt kivesszük és a levest a rántással besűrítjük, a karikára vágott kolbászt, és az apró kockára vágott csülköt a levesbe tesszük, átforraljuk. Betétként kifőzött csipetkét adunk hozzá.

Csipetke: a keményre gyúrt tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk ki, és lisztes kézzel borsónyi darabokat csipegetünk a forrásba lévő levesbe, és 3 percig forraljuk.