2019. június 17., hétfő

Sajtos,tejfölös pogácsa


Ajánld ismerőseidnek!






4 dkg élesztő
60 dkg liszt
25 dkg margarin
1 egész tojás és egy sárgája
1 evőkanál só
2 dl 20 %-os tejföl
A kenéshez és a szóráshoz:
1 felvert tojás
10 dkg füstölt reszelt sajt

Elkészítés módja




A margarint elmorzsoljuk a liszttel, ebbe belekeverjük az élesztőt, majd a közepébe egy lyukat csinálunk, abba tesszük a tojásokat és a sót. Elkezdjük kézzel összedolgozni, és ekkor adagoljuk bele a tejfölt. Alaposan összedolgozzuk, majd langyos helyen letakarva hagyjuk pihenni legalább egy órát. Amikor megkelt, átgyúrjuk, és háromszor hajtogatjuk 20 percenként.
Gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd balról a középső részre hajtsuk a tésztát és erre rá a jobb oldali tészta darabot.
Ezután a tésztát fentről és lentről is középig hajtjuk, majd ezt is félbe hajtjuk


Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a tetejét késsel bevagdossuk. Egy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét a felvert tojással óvatosan megkenjük (figyeljünk arra, hogy a tojás ne folyjon le az oldalán, mert akkor nem fog feljönni), és reszelt sajttal megszórjuk. Hagyjuk még így is pihenni sütés előtt 20 percet. 180 fokon szép pirosra megsütjük 
Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is