Recept
Tészta :
40 dkg finomliszt
1/2 kk só
2 dl tej
6 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
8 dkg vaj
1 egész tojás
Töltelék :
25 dkg tehéntúró
1-2 ek cukor
1 vaníliás cukor
1 tojás sárgája
1 tk búzadara
Kb 5 dkg aszalt vörösáfonya
Az élesztőt a langyos tejben, 1 ek cukorral felfuttatom.
A megszitált lisztben elkeverem a sót, a maradék cukrot. Hozzáadom a tojást,
a felfuttatott élesztőt. Dagasztani kezdem, majd kis adagokban adagolom hozzá az olvasztott, de nem forró vajat.
Igen lágy tészta a végeredmény, amit egy vékonyan kiolajozott tálba helyezek és duplájára kelesztek.
Közben elkészítem a tölteléket a hozzávalók összekeverésével.
A tésztát lisztezett munkafelületre borító és 4-5 mm vastagságúra nyújtom. Egy 9 cm-es kerek kiszúróval 20-21 db-ra szaggatom. A közepükbe osztom a tölteléket, majd a széleit összecsípem. Az így kapott gombócokat papírkapszlikba, majd tepsibe helyezem.
20 percig még kelesztem, majd tojással lekenem. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem.
Hőlégkeveréssel kb 15 perc alatt készre sütöm.
Még forrón lekenem olvasztott vajjal és porcukorral meghintem.