Recept: Körmendi Károly
Nem kell hozzá élesztő, sütőpor és tojás. sem:
60 dkg rétesliszt
37,5 dkg vaj
3 dl tejföl (33 dkg)
2-3 Ek cukor
TÖLTELÉK:
20 dkg mák
10 dkg porcukor
1 csomag Vaníliás cukor
Fél citrom reszelt héja
Kb fél dl tej
5 dkg mazsola
DÍÓSHOZ:
20 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Reszelt citromhéj
Fél dl rum
5 dkg mazola
A LEKVÁROSHOZ::
Kemény Szilvalekvárt.
A tölteléket csak összekeverjük a megadott
mennyiséggel kicsit nehezen áll össze, hosszabb ideig kell kevergetni, ha kell még hozzá tej csak keveset adjuk hozzá (Vagy mindenki a megszokott módon készítheti el.)
A liszthez keverjük a sót és a cukrot, elmorzsoljuk benne a hideg vajat, majd hozzáadjuk a hideg tejfölt és rövid idő alatt összedolgozzuk, hígabb lesz de nem kell már liszt hozzá hamar összeáll, elosztjuk 2 részre becsomagoljuk fóliába és hűtőbe tesszük kb 15 percre, majd lisztezett táblán vékonyra nyújtjuk ki kb 2 milire,
A lisztezéshez is réteslisztet használjunk!
6 cm átmerőjű szaggatóval nyomjuk ki, de használhatunk nagyobb szaggatót is kb 8 cm is, töltés után sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Sütés 180 fok kb 15-20 perc. Ha a kiflik vége kezd barnulni kivehetjük a sütőből és ha az alja is barna leszedhetjük a tepsiről, ha túl világos még maradhat a tepsibe pár percre, vaníliás porcukorba forgatjuk, (vagy csak megszórjuk )
Forrás: Károly Körmendi