Hozzávalók az originál körömpörkölthöz:
1,5 kg sertésköröm
3 nagyobb fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
50 g sertészsír
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
Só, bors, őrölt pirospaprika
1 kg krumpli
Ezek után egy nagy lábosban pirítsuk meg a zsíron az apróra vágott vöröshagymát. Amikor már üveges, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a kockákra vágott paradicsomot és paprikát, és rottyantsuk össze a pörköltalapot. Ha megpuhultak a zöldségek, vegyük le a lábost a tűzről, keverjünk hozzá 4-5 teáskanál őrölt pirospaprikát.
Az egyik legfontosabb teendő, hogy tegyük a körmöket a pörköltalaphoz, és alaposan forgassuk össze.
Majd öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a húst. Sózzuk és fűszerezzük a pörköltet, majd lassú tűzön főzzük legalább 2-3 órán keresztül. Közben időnként keverjük meg, hogy a bőr ne kapjon oda a lábos aljához, és pótoljuk az elfőtt vizet.
Amikor a hús már elválik a csontról, vegyük le a fedőt, és főzzük rövid lére a körmöket. Közben igyekezzünk egy kicsit körbepirítani őket.
Hámozzuk meg a krumplit, vágjuk hosszúkás, vastag cikkelyekre, majd főzzük meg sós vízben.
A kész pörköltet keverjük össze a főtt krumplival, vagy tálaljuk külön. Az igazi körömpörköltet kenyérrel és savanyúsággal tálalva a legfinomabb!